BONAIRE TIP 6: WINTERZON

Het Caribische eiland Bonaire staat vooral bekend als een uitstekende duikbestemming. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat Bonaire daarnaast een uitstekende winterzonbestemming is. Met een winterzonbestemming wordt een vakantiebestemming bedoeld waar het tijdens het Nederlandse winterseizoen prima vertoeven is aan het strand of het zwembad. Het winterseizoen dat binnen de reisbranche gehanteerd wordt loopt van begin november tot eind april. Het beslaat dus niet alleen de klimatologische winter, maar ook het laatste deel van de herfst en het begin van de lente.

In het geval van Bonaire mag je spreken van een uitstekende bestemming voor een winterzonvakantie. Het is er niet te warm, maar zeker niet te koel en vooral in de tweede helft van het winterzonseizoen laat de zon zich veel zien. In de maanden november en december is het wat natter op Bonaire. Men spreekt op het eiland dan over het regenseizoen, maar gezien de hoeveelheden neerslag en de neerslagfrequentie is zo’n betiteling veel te zwaar. Wij hebben het liever over het ‘iets nattere seizoen’. Wat overigens wel handig is om te weten is dat de afgelopen jaren het weleens voorkomt dat het natte seizoen langer aanhoudt. In plaats van dat de onbestendigheid tegen of rond de feestdagen in december ophoudt kan dit weerbeeld soms wel tot in februari aanhouden. Dit gebeurt niet ieder jaar, maar het kan wel voorkomen. Dit is hoe je op Bonaire de klimaatverandering kunt waarnemen.

winterzon Bonaire

Winterzon op Bonaire in november

De maand november is de eerste maand van het winterzonseizoen. Het is in het geval van Bonaire ook de ‘slechtste’ maand. Het woord ‘slechtste’ staat niet voor niets tussen haakjes geschreven, want met maximumtemperaturen van rond de dertig graden, gemiddeld 8 uur zonneschijn per dag en minder dan honderd millimeter regen per maand is ook november een prima maand om Bonaire te bezoeken. Wel iets om te weten is dat je in november nog wel kans hebt op een tropische storm en dat zelfs de nabijheid van een orkaan tot de (vrij kleine) mogelijkheden behoort.

Weercijfer Bonaire in november volgens Zonkalender Bonaire: 8

Winterzon op Bonaire in december

De maand december is vanwege de feestdagen een populaire periode om het eiland te bezoeken, Wie wil er nou geen kerst vieren bij middagtemperaturen die veelal tegen of rond de dertig graden Celsius liggen of zwemmen in heerlijk zeewater met een gemiddelde temperatuur van 27 graden? De prijzen voor vliegtickets kunnen in de tweede helft van de maand erg hoog zijn en ook veel accommodaties rekenen in deze periode hogere tarieven. Dit geldt vooral voor de weekendaankomsten tijdens de kerstvakantie. Dat is wel iets om rekening mee te houden. De neerslaghoeveelheden zijn in december nog aan de hoge kant. Dit is veelal de laatste maand die tot het nattere seizoen gerekend wordt.

Weercijfer Bonaire in december volgens Zonkalender Bonaire: 8

Winterzon op Bonaire in januari

Januari behoort tot de beste maanden om Bonaire te bezoeken. De temperatuur is aangenaam, de hoeveelheid neerslag neemt af en het zeewater is met ongeveer 26 graden nog steeds lekker. De wind is gemiddeld genomen iets harder dan in november en december en waait net als het gehele jaar vrijwel continu uit de oostelijke richtingen. De relatieve luchtvochtigheid neemt wat af, waardoor het minder snel benauwd wordt.

Weercijfer Bonaire in januari volgens Zonkalender Bonaire: 8

Winterzon op Bonaire in februari

Februari behoort met januari tot de meest zonnige maanden van het jaar. De temperaturen zijn nog steeds tropisch met maxima van rond de dertig graden en minima die zo rond de 24-25 graden Celsius liggen. De kans op neerslag neemt nog verder af. Februari is een prima maand voor een winterzonvakantie. Als het deze maand carnaval is dan kan het tijdens de carnavalsweek wel aanzienlijk drukker zijn op Bonaire. Dat is enerzijds omdat men in Nederland dan in een deel van het land krokusvakantie heeft en anderzijds omdat mensen dan ook speciaal naar Bonaire komen om het carnaval te vieren.

Weercijfer Bonaire in februari volgens Zonkalender Bonaire: 9

Winterzon op Bonaire in maart

Maart is de droogste maand van het winterzonseizoen. Gemiddeld valt er in maart ongeveer 10 tot 25 millimeter regen, verdeeld over een paar dagen. De kans dat je met serieuze buien te maken krijgt is vrij klein. De temperatuur is vergelijkbaar met die in januari en februari. Wel merk je dat het zeewater iets warmer wordt. Maart is trouwens de laatste maand dat het tijdsverschil met Nederland nog 5 uur bedraagt. Vanaf de laatste zondag van maart, op het moment dat in Nederland de zomertijd ingaat, loopt het tijdsverschil op naar zes uur.

Weercijfer Bonaire in maart volgens Zonkalender Bonaire: 9

Winterzon op Bonaire in april

De laatste maand van het winterzonseizoen is een zeer aangename. Het is nog niet te benauwd, het is zelden aan de frisse kant en neerslag valt er amper. De wind zorgt voor een aangename verkoeling en het zeewater begint weer een klein beetje warmer te worden. April heeft soms wel een aantal dagen waarbij de wind wispelturig is. Het ineens aantrekken of juist bijna gaan liggen van de wind is in april geen vreemd verschijnsel. Vaak gaat dit ook gepaard met een tijdelijke wijziging van de onderstroom in de zee. De maximumtemperaturen liggen in deze lentemaand nog steeds rond de dertig graden. ’s Avonds kan het wat langer duren voordat het afkoelt, maar ook in april komt het kwik gemiddeld uit bij ongeveer 25 tot 26 graden Celsius.

Weercijfer Bonaire in april volgens Zonkalender Bonaire: 9

Winterzonvakantie naar Bonaire boeken?

Je kunt je winterzonvakantie naar Bonaire bij verschillende Nederlandse touroperators en websites boeken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Tui. Deze grootste reisorganisatie van Nederland heeft een ruim aanbod aan Bonaire vakanties. Ze kunnen tientallen accommodaties verspreid over het hele eiland aanbieden. Hun website is wat ons betreft een voorbeeld van hoe het moet: overzichtelijk, duidelijk en handig. Ze vliegen met eigen vliegtuigen (TUIfly), maar als je dat liever wilt kun je ook met KLM naar Bonaire vliegen als je bij TUI je winterzonvakantie boekt.

Dit is TUI:
✅  veel keuze uit verschillende Bonaire vakanties
✅  kiezen uit vliegen met TUIfly of KLM
✅  pakketreizen met SGR-garantie en onder de ANVR-voorwaarden
✅  lokale vertegenwoordiging aanwezig
✅  veel accommodaties direct aan zee of strand
✅  leuk aanbod aan familievakanties

BEKIJK BONAIRE VAKANTIES BIJ TUI