De hoofdattractie van Bonaire is niet op het eiland te vinden, maar rond het eiland. Het is de onderwaterwereld die jaarlijks duizenden bezoekers naar Bonaire weet te halen. In het water rondom Bonaire is rijk aan koraal en daardoor ook rijk aan allerlei zeedieren. Het is een uitstekende en vooral goed toegankelijke locatie om te duiken en te snorkelen. Je hoeft niet persé met vaak relatief dure excursies mee om te snorkelen of te duiken, maar je kunt op heel veel plekken zo het water inlopen en bent meteen in de magische wereld van vis, koraal, waterplanten en andere zeedieren.
BONAIRE TIP 1: ONDERWATERWERELD
Beschermd natuurgebied
Dat Bonaire nog steeds een fraaie duik- en snorkellocatie is, is mede te danken aan het feit dat het water rondom Bonaire en Klein Bonaire een beschermd natuurgebied is: het Bonaire National Marine Park. Dit wordt vaak afgekort tot BNMP. Tot dit nationale park hoort niet alleen de zee rondom Bonaire en Klein Bonaire, maar ook Lac Bay inclusief het mangrovebos. Het park is in 1979 ingesteld en kreeg 20 jaar later de status van nationaal park van de toenmalige Nederlandse Antillen waar Bonaire toe behoorde. De totale oppervlakte van het Bonaire National Marine Park bedraagt 26 vierkante kilometer. Het beschermde gebied gaat tot een diepte van 60 meter.
Het Bonaire National Marine Park wordt beheerd door de Stichting Nationale Parken (STINAPA). Zij stellen de regels op met betrekking tot het betreden van de wateren rondom Bonaire, zorgen voor het onderhoud aan het onderwaterpark, geven voorlichting en doen er alles aan om het kwetsbare leven in de zee te conserveren, te beschermen en te verbeteren waar mogelijk. Om dit mogelijk te maken is geld nodig. Dat geld komt binnen door het heffen van een zogenaamde ‘nature fee’. Deze vergoeding moet betaald worden door iedereen die het water rond Bonaire betreedt. Het betreft dus niet alleen duikers, maar ook snorkelaars, watersporters en zwemmers. Zelfs al ga je alleen maar pootjebaden in de zee dan moet je al de ‘nature fee’ betalen. Het is overigens een bedrag dat je maar 1 keer per jaar hoeft te betalen. Je ontvangt dan een papieren bewijs en een zogenaamd STINAPA E-ticket, waarmee je aan kunt tonen dat je de ‘nature fee’ betaald hebt. Deze penning is een heel kalenderjaar geldig.
Regels
Het bezoeken van de onderwaterwereld van Bonaire is onderhevig aan een aantal regels. Zo mag je geen koraal, sponsdieren, planten of levende dieren aanraken. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Daarom is het dragen van duikhandschoenen ook verboden in het Bonaire National Marine Park (BNMP). Een uitzondering wordt gemaakt voor wrakduikers. Het is ook verboden om dode onderdelen uit het water te halen en mee te nemen. Denk hierbij aan dood koraal, dode dieren en schelpen. Ga je er met een (huur)boot op uit? Dan mag je niet zomaar overal voor anker gaan, omdat de ankers de onderwaterwereld kunnen beschadigen. In het water zijn boeien aangebracht waar je een boot aan kunt leggen.
Als je gaat duiken rond Bonaire dan moet je eerst een oriëntatiecursus volgen bij het bedrijf of de organisatie waar je je perslucht van afneemt. Deze korte cursus bestaat uit een droog en een nat onderdeel. Hierbij leer je alle regels rondom het duiken in het Bonaire National Marine Park kennen.
Tientallen duikplekken
Bonaire telt tientallen duikspots, die vrijwel allemaal dicht langs de kust liggen. Je kunt op redelijk wat plekken zo vanaf de kust de zee in gaan. Kijk wel goed waar je exact het water in gaat, want bij veel locaties is beperkt plek waar je goed het water in kunt zonder over rotsen of zelfs over koraal heen moet gaan. Vrijwel alle geschikte duiklocaties liggen aan de westelijke kant van het eiland Bonaire of rondom het kleinere eiland Klein Bonaire.
Ongeveer de helft van de duikspots is ook geschikt om te snorkelen. Op de diverse kaarten van Bonaire staat dat vaak duidelijk aangegeven. Er zijn ook speciale duikkaartjes te koop in duikshops en sommige andere winkels waar alle duik- en snorkelspots op aangegeven staan en op de achterkant de verschillende wezens die je onderwater tegen zou moeten kunnen komen. Daar staan uitheemse vissen zoals de koraalduivel niet op. Er is wel een kans dat je deze vissen met giftige vinnen tegenkomt. Omdat het een invasieve vissoort is, is dit de enige vis waar rond Bonaire actief op gejaagd mag worden. Dat mag alleen maar door mensen die daar een vergunning voor hebben. De koraalduivel is eenmaal gevangen een geliefd gerecht op Bonaire. Je kunt de ‘lion fish’ (zoals deze vis in het Engels heet) op verschillende manieren en plekken eten op het eiland.
Een aanrader is om de Duikgids Bonaire aan te schaffen. Deze door Marloes Otten geschreven duikgids biedt uitgebreide en goede beschrijvingen van de duiklocaties rond Bonaire. De bijbehorende determinatiekaart helpt je om te zien welke dieren je gezien hebt. Het ISBN-nummer van deze gids is 9789082505900. Er is ook een Engelstalige variant: de Dive Guide Bonaire. Het ISBN-nummer van deze gids is 9789081875417. Deze gidsen zijn op Bonaire te koop, maar zijn ook in Nederland verkrijgbaar. Qua prijs maakt het niet erg veel uit waar je hem koopt.
Vissen en andere dieren
Onderwater kun je uiteenlopende soorten vissen bewonderen zoals maanvis, papegaaivis, trompetvis, tandbaarzen (groupers), caranx ruber (bar jack fish), vijlvissen, snappers, grote scholen van de picasso doktersvis, verschillende soorten koraalvlinders en de prachtige acanthostracion polygonius. Als je geluk hebt spot je een zeeschildpad en wie als duiker de diepte in gaat die kan zeepaardjes spotten.
Snorkelen met kinderen
De onderwaterwereld rondom Bonaire is niet alleen geschikt voor duikers. Ook snorkelend kun je veel van de prachtige waterdieren en het koraalrif ontdekken. De diversiteit aan goede snorkelplekken die direct vanaf de kust bereikbaar zijn zorgt ervoor dat Bonaire vooral erg geschikt is voor beginnende of minder ervaren snorkelaars. Vaak vallen kinderen in deze categorie. Als je ze kennis wilt laten maken met deze prachtige hobby dan is Bonaire een ideale vakantiebestemming. Je kunt aan een georganiseerde snorkeltrip deelnemen. Het is echter ook prima te doen om op eigen houtje te gaan snorkelen met de kinderen. Kijk wel goed naar welke spot je gaat. Houd daarbij vooral rekening met het gemak om het water te betreden en met de mogelijke gevaren zoals een sterke stroming.
Goede snorkelspots met kinderen zijn onder andere Windsock (ter hoogte van de landingsbaan van de luchthaven), 1000 Steps Beach (zeeschildpadden spotten!), Wayaka 2 (in Washington Slagbaai Nationaal Park) en Eighteenth Palm bij het Van Der Valk Plaza Hotel. Bij deze laatstgenoemde plek moet je als niet-gast entree betalen om het strand op te mogen. Ben je met wat oudere kinderen dan is snorkelen bij No Name Beach op Klein Bonaire ook zeker aan te raden. Het enige nadeel daar is dat je slechts twee plekken hebt waar je het water in en uit kunt. De gemakkelijke optie is om rond het strand te blijven, de leukere optie om het oostelijke instappunt bij het gele paaltje te gebruiken en langs het rif snorkelend naar het strand te zwemmen. Nadeel is dat je onderweg niet over het rif naar land kunt gaan. Je moet het stuk dus afmaken, wat zo’n 15-20 minuten duurt.