BONAIRE TIP 4: STRANDEN

De grootste grap die we ooit over Bonaire gehoord hebben is dat er amper strand te vinden is dat enigszins de moeite waard is. Als strandliefhebber zou je Bonaire beter kunnen vermijden.  Helaas is dit iets wat toch wel algemeen gezegd wordt over Bonaire. Voor mooie stranden moet je naar Aruba of Curaçao gaan, voor de onderwaterwereld kun je beter op Bonaire terecht. En als je naar deze buureilanden kijkt dan zal vrijwel iedereen zeggen dat de stranden op die twee bestemmingen mooier zijn. Het is geen unaniem oordeel omdat smaken verschillen, maar misschien ook wel omdat je voor een mooi strand niet persé fijn koraalzand en wuivende palmen nodig hebt.

Hoewel je op Bonaire ook zeker een aantal mooie zandstranden aan zult treffen en ook wel wat palmbomen aan de kustlijn zult zien, heeft Bonaire ook andere soorten stranden. Juist die diversiteit maakt Bonaire een goede strandbestemming. Wie in een cabana of op een ligbedje op een zandstrand wil chillen die kan dat. Met name Eden Beach, Coco Beach en Sorobon Beach zijn daar prima stranden voor.

Bonaire heeft behalve zandstranden ook koraalstranden en rotsstranden. De stranden op Bonaire bevinden zich bijna zonder uitzondering aan de westelijke kant van het eiland. Dat is in de luwte van de altijd aanwezige passaatwind. Aan de oostkant van het eiland zie je er vooral ruige kustgebieden zijn die uit steen bestaan. De elementen der natuur hebben er een ruig landschap van gemaakt. Hier kun je goed zien wat duizenden jaren aan wind- en watererosie toe leiden. In het noordoosten zijn toch twee bescheiden zandstranden te vinden. Deze liggen in het Washington Slagbaai Nationaal Park. Echte topplekken voor een dagje strand zijn het echter niet. De wind blaast het zand in je gezicht en de stroming is te sterk om veilig te kunnen zwemmen.

Persoonlijk vinden wij de koraalstranden net zo aangenaam als de zandstranden. Aan de westkust vind je meerdere koraalstranden die niet wit zijn door het zand maar grijswit door de enorme hoeveelheden stukjes versteend koraal. Als de zon schijnt levert dit een prachtig contrast op met de felblauwe zee. Een koraalstrand heeft als voordeel dat je geen last hebt van opwaaiend zand. Ook is de zee ter hoogte van een koraalstrand minder troebel door zand in het water. Hierdoor kun je dicht in de branding al heel goed de vissen zien.

Bediend worden of zelf je spullen meenemen

Wil je op een comfortabel ligbed met parasol liggen en ondertussen op z’n tijd bediend worden met koele drankjes en lekkere hapjes of wil je helemaal zelf voor je catering zorgen en je zit- of ligmogelijkheden regelen? Het kan beiden op Bonaire. Je hebt een aantal stranden en beachclubs waar je in stilte of met muziek kunt genieten van de zon, van de zee en van de warmte. Niet alleen de sfeer verschilt per strand of beachclub, ook de prijzen lopen uiteen. Op sommige plekken betaal je alleen de consumpties en mag je verder vrij gebruik maken van de faciliteiten, soms betaal je entree per persoon of per cabana. Daar zit soms het eerste drankje bij inbegrepen. Populaire betaalde stranden zijn Eden Beach / Spice Beach, Coco Beach, het Plaza Van Der Valk strand en Sorobon Beach.

strand op Bonaire

Zeeschildpadden

Sommige stranden zijn plekken die bekend staan als broedplaats voor zeeschildpadden. Deze stranden zijn wel publiekelijk toegankelijk, maar er gelden dan wel wat restricties. Zo zijn honden op deze stranden verboden en mag je er ook niet barbecueën. Het staat duidelijk met bordjes aangegeven welke plekken broedplaatsen voor de zeeschildpadden zijn. Daar staan vaak ook de bordjes met wat je er niet mag doen.

Koraalrif

Bonaire is omringd door koraalrif. Het koraal is vaak tot aan de kustlijn te vinden, waardoor je niet overal zomaar het water in kunt gaan. Let daarom goed op waar je het water betreedt en zorg ervoor dat je het koraal niet aanraakt. Dat is ten eerste ter bescherming van het koraal, maar ook ter bescherming van jezelf. Het scherpe koraal kan flinke snijwonden veroorzaken.

Het is sowieso aan te raden om op de meeste plekken rond Bonaire waterschoenen aan te doen als je het water ingaan. Goede waterschoenen behoeden je voor sneeën door stukjes koraal of schelp. Daarnaast beschermen ze je ook tegen zee-egels die je flink pijn kunnen doen als je er op gaat staan. Waterschoenen mogen echter nooit gebruikt worden om op koraal te gaan staan!

De stranden van Bonaire

Bonaire telt enkele meerdere grotere en kleine strandjes. Hieronder zullen we een aantal van de meest populaire en meest interessante stranden van Bonaire kort beschrijven.

No Name Beach

Het strand van Klein Bonaire heeft de naam No Name Beach. Een grappige tegenstrijdigheid, want de naam zegt dat het strand juist geen naam heeft. Wat ons betreft is No Name Beach één van de mooiste stranden van Bonaire. Hier heb je een lange, maar vrij smalle strook van wit zand waarlangs een felblauwe zee ligt. Direct langs No Name Beach ligt een langgerekt koraalrif waar het prima snorkelen is. Ter hoogte van het hart van het strand is er een deel waar amper rif te vinden is en wat dus prima geschikt is om te zwemmen. Ook is dit de plek waar je het water in of uit kunt gaan om te snorkelen of te duiken. Op Klein Bonaire zijn geen voorzieningen, met uitzondering van twee overdekte plekjes waar een aantal mensen kunnen schuilen tegen de zon. Je moet eten, drinken en alles wat je verder nodig hebt meebrengen naar Klein Bonaire.

1000 Steps Beach

Officieel is 1000 Steps Beach vooral een duik- en snorkelspot, maar ook als strand is dit plekje met de melodramatische naam de moeite waard. De naam is gebaseerd op de trap die je vanaf de straat naar het koraalstrand brengt. Het smalle langgerekte strand behoort volgens ons tot de mooiste stranden van Bonaire. Dat komt door de ligging en het contrast van het grijswitte koraal met de felle blauwe kleuren die de zee langs de strandstrook laat zien. Beschutting is beperkt aanwezig door de planten die hier staan. In de vroege ochtend staat het strand zelf nog geheel in de schaduw, maar naarmate de zon naar het zuiden en vervolgens naar het westen draait verdwijnt de schaduw al snel. Op het strand zijn geen voorzieningen te vinden.

1000 Steps Beach

Coco Beach

Ons doet Coco Beach een beetje denken aan Mambo Beach op Curaçao. Voor Bonairiaanse begrippen is het aan de noordkant van Kralendijk gelegen Coco Beach levendig. Dit is één van de hippere plekken van Bonaire waar je behalve zon, zee en een zandstrand kunt genieten van een koele Amstel Bright of een heerlijke tropische cocktail, terwijl verschillende soorten zomerse muziek uit de boxen komen. Eten en snacks zijn hier ook volop te krijgen. Coco Beach is ook steeds vaker de plek waar zomerse evenementen gehouden worden. De locatie leent zich daar prima voor.

Eden Beach / Spice Beach Club

Direct ten zuiden van Coco Beach ligt Eden Beach. Dit is een aangename plek waar je kunt relaxen op strandbedjes of in een cabana die op een palmenrijk zandstrand staan. Het strand is bekend als Eden Beach, wat een verwijzing is naar de erbij gelegen accommodatie. De strandclub is de Spice Beach Club. Dit is ook een prima plek om wat te gaan eten. Vanaf Eden Beach kun je de watertaxi naar Klein Bonaire nemen. Regelmatig is er in de avonduren livemuziek of een DJ.

Spice Beach Club

Eighteenth Palm Beach

Aan de zuidkant van Kralendijk ligt het Van Der Valk Plaza Hotel. Dit hotel van de bekende keten met de toekan is tegenwoordig een all-inclusive resort dat onder Nederlandse toeristen vrij bekend is. Het bijbehorende strand is voor de gasten van het hotel bedoeld, maar kan tegen betaling ook door niet-gasten bezocht worden. Voor 10 dollar per persoon per dag kun je een hele dag vertoeven op Eighteenth Palm Beach en gebruik maken van een ligbed op het strand. Voor 5 dollar extra mag je ook het hotelzwembad gebruiken. Wie dat wil kan ook een all-inclusive arrangement boeken voor één dag. Dan kun je gebruik maken van strand, zwembad en mag je onbeperkt drinken. Ook de lunch is dan inbegrepen. Eighteenth Palm Beach staat ook bekend onder de namen ‘Plaza Beach’ en ‘Van Der Valk Beach’. Behalve dat het een aangenaam strand is kun je hier ook prima snorkelen.

Bachelor’s Beach

Ter hoogte van de landingsbaan van Bonaire International Airport ligt Bachelor’s Beach. De bijbehorende duik- en snorkelspot wordt Windsock genoemd. Als wij zelf op Bonaire verblijven dan zijn we geregeld op Bachelor’s Beach te vinden. Er is voldoende beschutting door de planten en bomen, waardoor je niet in de volle zon hoeft te zitten. Daarnaast is dit wel één van onze favoriete plekken op het eiland om te snorkelen. Er zit vrij veel vis en de zee is hier prima toegankelijk. Voorzieningen zijn er niet. Neem dus je eigen eten en drinken mee.

Bachelor's Beach

The Beach, Windsock

Voor toeristen vaak een onbekende plek, maar onder de mensen die op Bonaire wonen een geliefd plekje. Dat is The Beach van Windsock, een appartementencomplex aan de noordkant van Belnem. Hier liggen strandbedden met parasols op je te wachten. Voor het gebruik hoef je niet te betalen, maar je betaalt voor de consumpties die je hier nuttigt. Eigen eten en drinken meenemen is hier dus niet toegestaan. Op The Beach staan ook eettafels waar je kunt genieten van een aangename lunch of een diner. De muziek die gedraaid wordt is niet nadrukkelijk aanwezig, zodat je toch in alle rust kunt genieten van deze plek. Het kunstmatige zandstrand ligt ruim twee meter boven de waterspiegel. De zee kun je via een trap bereiken. Ook hier kun je overigens prima snorkelen.

Pink Beach

Ter hoogte van de zoutpannen ligt Pink Beach. Deze naam is ontstaan door de roze kleur die het strand vroeger had. Deze kleur was het resultaat van vergruisde roze schelpen en kleine stukjes rood koraal. Orkaan Lenny heeft in november 1999 helaas flink huisgehouden en het uiterlijk van het strand flink aangepast. De roze kleur is zo goed als verdwenen. Wat resteert is een witgrijs strand dat bestaat uit kleine stukjes dood koraal en stenen. Ook de beplanting op Pink Beach heeft te lijden gehad onder orkaangeweld. De huidige palmbomen zijn opnieuw aangeplant nadat orkaan Omar de vorige bomen vernietigd had.
Pink Beach is vooral een prachtig strand om te snorkelen of te duiken. Het is echter ook één van de mooiere koraalstranden van het eiland, dus prima om te zonnebaden en van het uitzicht te genieten. Neem wel je eigen spullen mee, want voorzieningen zijn er niet. Schaduw zul je hier ook tevergeefs zoeken.

Kite Beach

De officiële naam van Kite Beach is Atlantis Beach. In de volksmond wordt dit koraalstrand echter vooral als Kite Beach aangeduid. De reden zal je al snel duidelijk worden: dit is de plek waar kitesurfers hun geliefde sport kunnen beoefenen. Kite Beach is dus geen plek om te zwemmen of te zonnebaden, maar wel leuk om te kijken hoe de kitesurfers hun kunsten vertonen op het water.

Sorobon Beach

Aan de oostkust van Bonaire zijn er amper goede stranden te vinden. Dat komt door de ruige zee en de vrij harde passaatwind aan deze kant. Het landschap kent daardoor amper zandstranden. Er is echter een hele mooie uitzondering en dat is Sorobon Beach. Dit strand ligt aan de door een rif beschermde baai: de Lacbaai. Hoewel de baai direct in verbinding staat met de zee, is hier de stroming en golfslag aanzienlijk rustiger dan buiten de baai. Het lage water en het zand maken van Sorobon Beach misschien wel de beste strandbestemming binnen het eiland Bonaire.

Je kunt hier het strand van het hotelcomplex Sorobon Beach tegen betaling bezoeken of lekker gaan chillen in de ernaast gelegen Hang Out Beachbar van windsurfcentrum Jibe City. Hier betaal je niet voor de strandstoelen, maar per consumptie.

Jibe City