Bonaire bestaat uit twee eilanden: Bonaire en Klein Bonaire. Voor veel mensen die zich nog niet verdiept hebben in Bonaire is het bestaan van Klein Bonaire een onbekend gegeven, totdat ze bijvoorbeeld op Google Maps gaan kijken waar Bonaire ligt en waar hun accommodatie zich bevindt. Op dat moment zien ze ten westen van Kralendijk ineens een veel kleiner eiland liggen. Dit kleine eiland heeft de eenvoudige naam Klein Bonaire gekregen. Wie bekend is met het eiland Curaçao die zal mogelijk ook Klein Curaçao kennen. Waar je op Curaçao een boottocht van twee uur nodig hebt om Klein Curaçao te bereiken, daar doe je er in Bonaire slechts tien minuten tot een kwartier over om Klein Bonaire te bereiken.
Er zijn twee redenen om Klein Bonaire te bezoeken: om te snorkelen (of duiken) of om op het strand te genieten. Dat laatste is iets wat je vooral locals in het weekeinde ziet doen. Toeristen maken vooral de oversteek om te genieten van de onderwaterwereld. Het eiland zelf is praktisch onbebouwd en is beschermd. Je mag behalve het stuk strand aan de noordkant het eiland verder niet betreden. Een wandeltocht over Klein Bonaire is daarom niet toegestaan. Het is het broedgebied van zeeschildpadden en het leefgebied van uiteenlopende dieren zoals leguanen.
Op sommige sites staat onterecht vermeld dat je wandeltochten kunt maken op Klein Bonaire. Behalve dat het verboden is, is het ook niet aan te raden. Je zou niet de eerste zijn die verdwaald raakt op dit compleet vlakke rifeiland. Het navigeren is lastig door het vlakke landschap en het feit dat je geen herkenningspunten hebt om je op te focussen.
Er zijn verschillende manieren om met de boot naar Klein Bonaire te varen. Je kunt met de watertaxi naar de noordkant van het ongeveer zes vierkante kilometer grote eiland varen, aan een georganiseerde excursie deelnemen of met een huurboot naar Klein Bonaire varen. De exacte reisduur hangt af van je vertrekpunt op Bonaire en je einddoel op of rond Klein Bonaire.
Met de watertaxi vaar je altijd naar het strand aan de noordzijde van Klein Bonaire. Deze boot vertrekt 3 (en soms 4) keer per dag vanaf de pier bij Karel’s Beach Bar. Er wordt evenveel keer teruggevaren. De overtocht met de watertaxi duurt nog geen kwartier. In dat tijdsbestek leg je ongeveer anderhalve kilometer af totdat je arriveert bij het strand. Hier word je via een trap aan de voorkant toegang gegeven tot het ondiepe stuk water voor het strand. Het is dan zo’n twee meter door laag water lopen tot je op het droge bent. Omdat er geen aanlegsteiger is kun je Klein Bonaire niet bezoeken zonder natte voeten te krijgen, tenzij iemand je door het water tilt.
Als je wilt zonnebaden dan kan dat op dit strand. Er is op twee kleine cabana’s na geen beschutting. Er is ook geen horeca, toilet of iets van strandbedden. Neem dus zelf eten, drinken en badlakens mee.
Als je wilt snorkelen dan heb je drie mogelijkheden. De minst interessante is om recht voor het strand te gaan snorkelen. Daar zit wel wat vis, maar omdat daar weinig koraal of beplanting onderwater te vinden is, is de beleving hier toch wat minder dan elders rond Klein Bonaire.
Optie twee is om je spullen af te gooien op het strand en weer direct mee te gaan met de boot om je bij de rode boei ten noordoosten van Klein Bonaire eruit te laten zetten. Je kunt dan langs het rif snorkelend terugzwemmen naar het strandje. Dit is een tocht van ongeveer vijftig minuten.
Optie drie is de meest gebruikte. Je loopt dan vanaf het strandje in oostelijke richting langs de kust. Na pakweg een tweehonderd tot driehonderd meter kom je aan bij een geel paaltje. Verder mag je niet lopen. Bij het gele paaltje is een plek waar je een goede doorgang door het koraalrif hebt naar de noordkant van het rif. Van daaruit zwem je met de stroming mee langs het rif totdat je bij het strandje bent. Doe je dit in een rustig tempo dan ben je 20-30 minuten onderweg.
Vanuit de Harbour Village Marina vertrekken de snorkelexcursies van Sea Cow naar Klein Bonaire. Zij bieden een tweetal excursies aan waarbij je met een gids gaat snorkelen en de snorkeluitrusting inbegrepen is in de prijs. Ideaal voor wie geen eigen snorkelset heeft en ook geen plan heeft om die aan te schaffen. Drankjes en snacks zijn inbegrepen. Je betaalt aanzienlijk meer dan wanneer je met de watertaxi gaat, maar het voordeel is dat je met Sea Cow vanaf de boot gaat snorkelen. Je zit dan ook niet vast aan het gebied rondom het noordstrand. Met Sea Cow kun je daarom naar de zuidkant van Klein Bonaire, waar de mooiere snorkelplekken te vinden zijn. Met de watertaxi kun je hier niet komen.
De standaard snorkeltrip naar Klein Bonaire duurt ongeveer 3,5 uur en vertrekt om half negen in de ochtend. Daarnaast wordt er ook geregeld een snorkeltrip rond zonsondergang georganiseerd. Meer info vind je op de website van Sea Cow.
Een ander bedrijf dat snorkelexcursies naar onder andere Klein Bonaire aanbiedt is Compass. Zij bieden groepsexcursies aan, maar je kunt ook een privétocht maken. Op de site van Compass lees je alle nodige informatie.
Je kunt ook gewoon een boot huren en daarmee naar Klein Bonaire varen. Je kunt bij Bonaire Boat Rentals een bootje huren die geschikt is voor een bezoek aan Klein Bonaire. Een vaarbewijs is daar niet voor nodig. Wel moet je weten dat ankeren niet mag en dat je aan één van de boeien aan moet leggen. Je kunt ook een bootje huren met een kapitein. De meerprijs hiervan valt heel erg mee. Het voordeel daarvan is dat je je in het water kunt laten droppen aan de zuidkant van Klein Bonaire en vervolgens met de stroming mee kunt gaan snorkelen. De kapitein kan je vervolgens op een plek naar keuze weer oppikken. Voor alle mogelijkheden en prijzen kun je de website van Bonaire Boat Rentals bezoeken.
Klein Bonaire is een prachtige locatie om te duiken of te snorkelen. Aan de zuidkant zijn er verschillende plekken met prachtig koraalrif te vinden terwijl je aan de noordkant vooral te maken hebt met een lange wand van koraal die tussen Klein Bonaire en de diepe zee liggen. Onderwater kun je uiteenlopende soorten vissen bewonderen zoals maanvis, papegaaivis, trompetvis, tandbaarzen (groupers), caranx ruber (bar jack fish), vijlvissen, snappers, grote scholen van de picasso doktersvis, verschillende soorten koraalvlinders en de prachtige acanthostracion polygonius. Als je geluk hebt spot je een zeeschildpad en wie als duiker de diepte in gaat die kan zeepaardjes spotten.
Een ongenode gast waar je mogelijk mee te maken kunt krijgen is de kwal. Er komen rond Klein Bonaire verschillende soorten kwallen voor, die je soms zo snel niet ziet. Voor je het weet kun je last hebben van een geïrriteerde huid door de aanraking van een kwal. Middelen die daar tegen helpen zijn azijn, warm zout water of het product Sting No More dat bij diverse duikscholen en duikshops te koop is. Tegen de steek van het Portugees Oorlogsschip werkt geen enkel huis-, tuin- en keukenmiddel. In dat geval is een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk. Deze paarsblauwe dieren, die officieel geen kwallensoort is, zie je gelukkig meestal wel waardoor er een mogelijkheid is om aanraking te voorkomen. Het Portugees Oorlogsschip komt niet zo snel dicht aan de kust voor, maar helemaal uitsluiten dat ze voorkomen mag niet.