Bonaire top 10

Bonaire top 10 / weer & klimaat

 home vakantie op Bonaire reisinfo weer & klimaat links cookiebeleidcontact 

onderwaterwereld

Kralendijk

Washington Slagbaai

stranden

flamingo's

winterzon

Rincon

een rondje zuid

met kinderen

Klein Bonaire

 
Bonaire reisinformatie
 
Bonaire weer & klimaat
 
Bonaire vakantietips

BONAIRE WEER & KLIMAAT

Bonaire is gezegend met een aangenaam tropisch klimaat. Het tropische savanneklimaat zorg ervoor dat het altijd warm is op Bonaire en dat de neerslaghoeveelheden meevallen. Sommigen noemen het klimaat van Bonaire ronduit droog of aride, maar wie naar de statistieken kijkt die ziet dat het op jaarbasis wel meevalt met de droogte. Met gemiddeld op jaarbasis vierhonderd tot vijfhonderd millimeter aan regen is Bonaire wel een stukje droger dan Nederland, maar niet zeer droog te noemen. Wie naar het landschap kijkt die zal daar waarschijnlijk anders over denken. Je ziet vooral veel cactussen en andere planten die het goed doen in een droge omgeving. Dat komt omdat een redelijk deel van de neerslag die valt amper de tijd heeft om in de grond te trekken en de wortels te bereiken. De hoge temperaturen en vaak vrij harde passaatwind zorgen er samen voor dat regen snel weer verdampt. De hoeveelheid effectieve neerslag valt daardoor tegen.

Kijkend naar de neerslag zoals die verdeeld over het jaar valt dan is er sprake van een droger en een natter seizoen. Vanaf medio januari begint de droge periode die tot na de zomer aanhoudt. Hoewel september soms al wat natter kan zijn, merk je vooral vanaf oktober tot eind december (en soms tot ver in januari) dat het beduidend natter is. November is gemiddeld zelfs natter op Bonaire dan in Nederland.

Temperaturen
Op Bonaire wordt het overdag altijd wel minimaal 27 graden Celsius. De middagtemperatuur ligt gemiddeld rond de dertig graden. In de eerste maanden van het kalenderjaar ligt het regelmatig net 1 of 2 graden onder de tropische grens van 30 graden, in de tweede helft van het jaar ligt de maximumtemperatuur gemiddeld vaak iets hoger. Qua gevoelstemperatuur zijn de verschillen wat groter. Dat komt vooral door de verschillen in relatieve luchtvochtigheid. Die ligt gemiddeld hoger in de tweede helft van het kalenderjaar. War ook meespeelt is dat de gemiddelde windsnelheid van augustus tot december wat lager ligt. Het verkoelende effect van de wind neemt dan dus af.
De nachten zijn zwoel op Bonaire. De verschillen tussen de dag- en de nachttemperatuur zijn vrij klein. Gemiddeld is het verschil tussen de laagste en de hoogste temperatuur binnen een etmaal ongeveer vier tot zes graden. Na zonsondergang daalt het kwik vrij geleidelijk om pas tegen de ochtend het laagste punt te halen. Dat ligt meestal zo ergens tussen de 24 en 27 graden Celsius.

Wind
Op Bonaire staat vrijwel altijd voelbare wind. Die komt vrijwel continu uit de oostelijke richting. In de eerste helft van het jaar is het gemiddeld windkracht 5. In de tweede helft van het jaar is er sprake van gemiddeld windkracht 4 tot 5. Met de aanleg van tuinen, zwembaden en terrassen wordt er gaan rekening gehouden met de windrichting. Als het enigszins kan probeert men rond een huis zowel stukken in de wind als plekken uit de wind te creren. De oostelijke wind noemt men ook wel een passaat of passaatwind. Er zijn momenten dat de wind net even uit een wat andere richting draait, wat meer noordelijk of zuidelijk. Je merkt dat snel op het eiland omdat de plekken die je normaal uit de wind wilt houden ineens 'last' kunnen hebben van de wind.

In de periode juli tot en met november is er ook harde wind mogelijk. Tropische depressies kunnen zorgen voor een flink aanzwellende wind en zelfs tot tropische stormen. Die gaan soms gepaard met veel regenval. Oorzaak is het orkaanseizoen dat dan gaande is in het Caribisch gebied. Bonaire zelf ligt meestal net buiten de gordel waarin orkanen voor kunnen komen. Af en toe kan een orkaan toch gevaarlijk dichtbij komen of zeer incidenteel zelfs Bonaire treffen. De kans op een 'full hit' door een extreem zware orkaan zoals in 2017 op het veel noordelijker gelegen Sint Maarten is gebeurd is echter zeer klein.

Het weerbericht voor Bonaire
De weersverwachtingen voor Bonaire zijn vaak amper spannend. Er zijn zo weinig variaties in het weer op Bonaire dat weerman of weervrouw zijn op Bonaire een vrij saai beroep moet zijn volgens ons. De meeste dagen is er sprake van periodes met zon, bewolkte periodes en vaak ook de kans op een bui of meerdere buien. De wind waait vrijwel altijd uit het oosten met een kracht 4 tot 5. Eigenlijk begint het vanaf juli wat spannender te worden. Dan heb je regelmatige benauwde dagen (33-34 graden met een hoge luchtvochtigheid) en is er kans op dagen met meer en/of zwaardere regenbuien. Indien er een storm aankomt dan hoor je dat bijna vanzelf wel op Bonaire. Daarvoor hoef je het weerbericht niet te volgen. In het geval van orkaandreiging zal de overheid de bevolking (en toeristen) informeren en voorbereidingen treffen. Houd in dat geval goed contact met de luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie om te kijken wat voor gevolgen de orkaandreiging voor jouw reis heeft. Mogelijk moet er gevacueerd worden.

Beste reistijd voor Bonaire
Bonaire is een vakantiebestemming waar je het hele jaar naartoe kunt reizen. Het is er altijd warm, het zeewater heeft altijd een aangename temperatuur van tenminste 25 graden Celsius en zelfs in het natte seizoen valt er niet zoveel regen als dat je zou verwachten als men het over een nat seizoen heeft. Toch zijn er wel betere en iets minder goede reisperiodes om Bonaire te bezoeken. Wat de beste reistijd voor jou is om een vakantie op Bonaire te vieren is vooral afhankelijk van je verwachtingen. Vind je het belangrijk dat het rustig is of wil je juist in een wat levendiger periode vakantie vieren? Is het budget van belang? Houd je van wat gematigde temperaturen of kan het jou niet warm genoeg zijn? Als dit soort vragen zijn van belang om de beste reistijd voor Bonaire te bepalen.

Op onze pagina over de beste reistijd voor Bonaire lees je alles over de beste periodes om Bonaire te bezoeken.

Winterzon op Bonaire
Het Caribische eiland Bonaire staat vooral bekend als een uitstekende duikbestemming. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat Bonaire ook een uitstekende winterzonbestemming is. Met een winterzonbestemming wordt een vakantiebestemming bedoeld waar het tijdens het Nederlandse winterseizoen prima vertoeven is aan het strand of het zwembad. Het winterseizoen dat binnen de reisbranche gehanteerd wordt loopt van begin november tot eind april. Het beslaat dus niet alleen de klimatologische winter, maar ook het laatste deel van de herfst en het begin van de lente.

Op onze pagina over winterzon op Bonaire lees je alles over winterzonweer op Bonaire.

Meer over het weer en klimaat van Bonaire
Er is op internet meer te lezen over het weer en klimaat van Bonaire. Wij kunnen de volgende website aanbevelen die over het weer, het klimaat en de beste reisperiodes voor Bonaire gaan:
beste reistijd voor Bonaire - dit zijn de beste maanden om Bonaire te bezoeken
het weer op Bonaire - de weersverwachting en het actuele weer voor Bonaire
klimaatinfo Bonaire - klimaatinfo voor Bonaire van de beste klimaatsite van Nederland
klimaat en weer van Bonaire - uitgebreide info over het weer en klimaat van Bonaire
winterzon op Bonaire - winterzoninfo voor Bonaire
zonkalender voor Bonaire - bekijk wat de beste maanden zijn voor een Bonaire zonvakantie

Klimaattabel voor Bonaire
In onderstaande klimaattabel staan de langjarige gemiddelde waardes zoals die gemiddeld genomen voor Bonaire gelden. Let op: klimaatcijfers bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze gelden slechts ter indicatie van het gemiddelde weer zoals het in bepaalde maanden in Bonaire waargenomen is. Daarnaast kunnen er lokaal afwijkingen van het gemiddelde zijn.
 

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 C 24 C 8 uur 9 dagen 47 mm 26 C
februari 30 C 24 C 9 uur 4 dagen 22 mm 25 C
maart 30 C 25 C 9 uur 3 dagen 17 mm 26 C
april 30 C 25 C 8 uur 2 dagen 20 mm 26 C
mei 31 C 26 C 8 uur 2 dagen 20 mm 27 C
juni 31 C 26 C 8 uur 3 dagen 14 mm 27 C
juli 31 C 26 C 9 uur 6 dagen 26 mm 27 C
augustus 32 C 27 C 9 uur 4 dagen 26 mm 28 C
september 32 C 27 C 8 uur 5 dagen 28 mm 28 C
oktober 32 C 26 C 8 uur 8 dagen 61 mm 28 C
november 31 C 26 C 8 uur 12 dagen 97 mm 28 C
december 30 C 25 C 8 uur 11 dagen 70 mm 27 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

 

Bonaire bezienswaardigheden Bonaire voor beginners Bonaire fotoreportage winterzon op Bonaire beste maanden voor zonvakantie op Bonaire