STINAPA E-TICKET

Om het water rond Bonaire te betreden heb je een zogenaamd STINAPA E-Ticket nodig, dat vroeger bekend stond als Stinapa penning. Dat geldt niet alleen voor duikers, surfers, kite boarders, kajakkers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor wie in de zee rond Bonaire of Klein Bonaire gaat zwemmen. Dat komt omdat dit hele gebied tot het beschermde Bonaire National Marine Park behoort. Dit nationale park wordt samen met het Washington Slagbaai Nationaal Park en Lac beheert door de Stichting Nationale Parken (STINAPA). Deze non-profit organisatie beheert, onderhoudt, promoot en beschermt de nationale parken van Bonaire. Het is geen overheidsinstelling en ze ontvangen geen enkele subsidie voor hun werkzaamheden. De bron van inkomsten bestaat uit de verkoop van de zogenaamde nature fees waarmee de inwoners van Bonaire en de bezoekers gezamenlijk bijdragen aan het beheer van de prachtige natuur van Bonaire.

Regels

Het bezoeken van de onderwaterwereld van Bonaire is onderhevig aan een aantal regels. Zo mag je geen koraal, sponsdieren, planten of levende dieren aanraken. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Daarom is het dragen van duikhandschoenen ook verboden in het Bonaire National Marine Park (BNMP). Een uitzondering wordt gemaakt voor wrakduikers. Het is ook verboden om dode onderdelen uit het water te halen en mee te nemen. Denk hierbij aan dood koraal, dode dieren en schelpen. Ga je er met een (huur)boot op uit? Dan mag je niet zomaar overal voor anker gaan omdat de ankers de onderwaterwereld kunnen beschadigen. In het water zijn boeien aangebracht waar je een boot aan kunt leggen.

Als je gaat duiken rond Bonaire dan moet je eerst een oriëntatiecursus volgen bij het bedrijf of de organisatie waar je je perslucht van afneemt. Deze korte cursus bestaat uit een droog en een nat onderdeel. Hierbij leer je alle regels rondom het duiken in het Bonaire National Marine Park kennen.

Het STINAPA E-Ticket

Voor het betreden van het Bonaire National Marine Park, Lac en Washington Slagbaai National park betaal je dus een zogenaamde ‘nature fee’. Deze vergoeding is per kalenderjaar per persoon. Met een eenmalige aanschaf kun je dus het hele jaar gebruik maken van alle gebieden die onder STINAPA vallen. Door middel van het STINAPA E-Ticket dat je digitaal ontvangt kun je aantonen dat je deze ‘nature fee’ betaald hebt. Dit kun je bijvoorbeeld via je mobiele telefoon laten zien.

Voor het betreden van het Bonaire National Marine Park, Lac en Washington Slagbaai National park betaal je dus een zogenaamde ‘nature fee’. Deze vergoeding is per kalenderjaar per persoon. Met een eenmalige aanschaf kun je dus het hele jaar gebruik maken van alle gebieden die onder STINAPA vallen. Door middel van het STINAPA E-ticket die je online koopt en via email ontvangt kun je aantonen dat je deze ‘nature fee’ betaald hebt. Je kunt het ticket dat je ontvangt printen of opslaan in je telefoon. Op Bonaire kun je dit op verzoek tonen. Heb je het niet bij je maar wel betaald, geen nood, je bent zo terug te vinden in het systeem.

Er zijn twee soorten e-tickets: die voor duikers en die voor niet-duikers. Het E-ticket voor duikers kost $ 45,-, het E-ticket voor niet-duikers kost $ 25,-. Kinderen tot en met 12 jaar hebben geen STINAPA-ticket nodig, tenzij ze het Washington Slagbaai Nationaal Park willen bezoeken.
Als je het Washington Slagbaai Nationaal Park bezoekt dan heb je het duurdere E-ticket (die van 45 dollar) nodig. Heb je al een goedkope versie (die van 25 euro), dan kun je een E-ticket kopen van 20 dollar. In dat geval ben je in totaal 45 dollar kwijt.

Voor inwoners van Bonaire gelden er andere tarieven. Die hoeven alleen maar een STINAPA penning aan te schaffen als ze willen duiken in de wateren rond Bonaire. Daarvoor betalen ze $ 45,-. Voor alle andere wateractiviteiten hebben inwoners van Bonaire geen STINAPA e-ticket of penning nodig. Dit is gratis voor hen.

Mogelijk lees je ergens op internet prijzen van $ 25,- en $ 10,- voor de penningen. Dit zijn de oude prijzen die tot en met 28-2-2019 gehanteerd werden. Sinds 1 maart 2019 gelden de nieuwe tarieven van $ 45,- en $ 25,-.

Je kunt het E-ticket wereldwijd met een creditcard online kopen via https://stinapa.bonairenaturefee.org/

Cruisepassagiers

Wie als cruisepassagier Bonaire bezoekt die hoeft geen STINAPA-penning aan te schaffen. Zij zijn uitgezonderd van deze regel. Je moet uiteraard bij een controle wel aan kunnen tonen dat je met een cruiseschip op bezoek bent in Bonaire.

Boetes

De organisatie heeft het recht om boetes op te leggen. Hoewel zij geen onderdeel zijn van de politie hebben zij sinds 2005 wel het recht om overtreders in de nationale parken te beboeten op het overtreden van de regels, zoals niet in het bezit zijn van het verplichte STINAPA E-ticket.

Wat wij overigens opvallend vinden is dat er te weinig voorlichting naar toeristen toe is over de STINAPA-penning. Feitelijk mag je geen stap in het water zetten (met uitzondering van een zwembad) zonder dat je zo’n penning hebt. Als je weet dat misschien wel 99% van de toeristen het water rond Bonaire betreedt tijdens hun vakantie, dan is duidelijke voorlichting op zijn plaats. De plek om dat te doen is op de luchthaven. Waarom iedere passagier niet inlichten voordat ze de douane passeren? En waarom dan eigenlijk ook niet meteen de mogelijkheid bieden om deze penning direct bij aankomst op het vliegveld aan te schaffen?