VAKANTIE OP BONAIRE

Bonaire wordt vaak in één adem genoemd met Aruba en Curaçao. Begrijpelijk, want dit zijn buureilanden die vlakbij Bonaire liggen en tevens tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. Echter zijn Aruba en Bonaire zelfstandige landen binnen het koninkrijk, terwijl Bonaire een bijzondere gemeente is. De verschillen in cultuur, mentaliteit en manier waarop men met het toerisme omgaat zijn ook aanzienlijk tussen deze eilanden. Zo heeft Aruba altijd al de focus gelegd op de Verenigde Staten. Het gros van de toeristen op Aruba is afkomstig uit Amerika. Nederlandse toeristen vinden Aruba daarom vaak te veel veramerikaniseerd. Curaçao is inmiddels massatoerisme geworden. Dit land is groter, drukker en onveiliger dan Bonaire. Maar genoeg over de buureilanden; deze site gaat over Bonaire!

Mensen die een vakantie naar Bonaire boeken die doen dat voor de relaxte sfeer, de rust, de gastvrijheid en natuurlijk voor de indrukwekkende onderwaterwereld. Bonaire behoort tot de mooiste en meest toegankelijke bestemmingen om te duiken en te snorkelen. Op het moment dat je je hoofd in het water steekt heb je het gevoel in een aquarium beland te zijn.

chillen op de beachclub

Prijzen

Gemiddeld genomen is Bonaire geen goedkope bestemming, maar ook zeker niet bijzonder duur. In vergelijking tot een zonvakantie in Europa betaal je gemiddeld meer voor een vakantie naar Bonaire. Dat komt grotendeels door de duurdere prijzen voor de vliegtickets. Dat is eigenlijk bijna vanzelfsprekend als je kijkt naar de reisafstand van Nederland naar Bonaire. Voor een verre reis en dan met name een verre reis naar het Caribisch gebied is Bonaire helemaal zo duur niet. Sterker nog, als je buiten het hoogseizoen reist dan is Bonaire zelfs betaalbaar te noemen. Als je geluk hebt en een leuke lastminute-aanbieding kunt vinden dan is Bonaire soms goedkoop te noemen. We zien weleens leuke vakantiedeals voor Bonaire voorbijkomen waarbij de totale pakketreis voor een week zowat hetzelfde kost wat je normaal minimaal alleen voor een retourticket kwijt bent zonder de accommodatie. Op dat moment zit je toch echt goedkoop op een geweldige vakantiebestemming.

Ga je tijdens de schoolvakanties naar Bonaire dan is het helaas vaak een ander verhaal. Er is dan vrij veel vraag naar vluchten richting het Caribisch gebied. Op de Nederlandse markt zie je dat er dan vooral in de weekeindes krapte ontstaat in de capaciteit. Dat komt mede omdat de bestemmingen Aruba, Bonaire en Curaçao gecombineerd worden met de vluchten. Zowel KLM als TUIfly zetten in de schoolvakanties vaak vrij hoog in met relatief dure vliegtickets. Dat voel je vooral in de zomervakantie en de kerstvakantie. Op tijd boeken of juist gokken op enkele overgebleven stoelen die tegen een lagere prijs verkocht worden kunnen de beste opties zijn op de meest gunstige vliegtickets voor tijdens de schoolvakanties. Bij sommige accommodaties kan het de moeite waard zijn om de prijzen te vergelijken tussen een pakketreis en een los ticket en zelf de accommodatie boeken. Dat geldt zeker voor de schoolvakanties. Met name in de meivakantie is het zelf alles regelen vaak goedkoper omdat de accommodaties op Bonaire in tegenstelling tot de touroperators de prijzen dan niet omhoog gooien (op enkele uitzonderingen na).

Het prijsniveau op Bonaire ligt beduidend hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire. Of Bonaire duur of goedkoop is, wordt mede bepaald door de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar. Bij een zwakke dollar is Bonaire wat goedkoper, op het moment dat de dollar stijgt in waarde wordt Bonaire vanzelf duurder voor ons.

Vanwege de hogere prijzen voor eten en drinken, zie je dat ook de prijzen voor all inclusive vakanties op Bonaire vrij prijzig zijn. Ben je van plan om veel tijd op het strand of rond het zwembad te vertoeven, dan is in een all inclusive resort verblijven mogelijk toch de voordeligere optie.

vakantie op Bonaire

Inkopen doen op Bonaire

Voor de dagelijkse boodschappen kun je bij meerdere supermarkten terecht, die vooral in Kralendijk te vinden zijn. Aan de Kaya Industria liggen meerdere supermarkten die een goed assortiment hebben. Nederlandse toeristen gebruiken vooral de Van Den Tweel supermarkt. Deze fraaie zaak heeft een assortiment dat veel overeenkomsten heeft met wat je in de Nederlandse Albert Heijn in de schappen vindt, inclusief de huismerken. Alleen mag Van Den Tweel officieel geen Albert Heijn (of AH) heten. Daarnaast heb je een Jumbo-achtige supermarkt die hier Warehouse Bonaire heet en de Bondigro die een soort van kruisbestuiving tussen de Spar en de Aldi is. Het leuke aan deze supermarkten is dat je veel producten die je van thuis kent gewoon hier kunt kopen. Dus als ontbijt kun je gewoon je vertrouwde boterhammen met hagelslag eten!

Vakantie naar Bonaire boeken?

Je kunt je vakantie naar Bonaire bij verschillende Nederlandse touroperators en websites boeken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Tui. Deze grootste reisorganisatie van Nederland heeft een ruim aanbod aan Bonaire vakanties. Ze kunnen tientallen accommodaties verspreid over het hele eiland aanbieden. Hun website is wat ons betreft een voorbeeld van hoe het moet: overzichtelijk, duidelijk en handig. Ze vliegen met eigen vliegtuigen (TUIfly), maar als je dat liever wilt kun je ook met KLM naar Bonaire vliegen als je bij TUI je winterzonvakantie boekt.

Dit is TUI:
✅  veel keuze uit verschillende Bonaire vakanties
✅  kiezen uit vliegen met TUIfly of KLM
✅  pakketreizen met SGR-garantie en onder de ANVR-voorwaarden
✅  lokale vertegenwoordiging aanwezig
✅  veel accommodaties direct aan zee of strand
✅  leuk aanbod aan familievakanties

BEKIJK BONAIRE VAKANTIES BIJ TUI

Reizen naar Bonaire

Er zijn twee manieren om naar Bonaire te reizen: door de lucht en over het water. Als je per boot Bonaire wilt bezoeken dan zal dat vrijwel altijd met een cruiseschip zijn. Verschillende cruisemaatschappijen hebben Bonaire in hun programma’s opgenomen. Met het vliegtuig kun je zowel vanuit Nederland als uit een beperkt aantal andere bestemmingen naar Bonaire vliegen.

Vliegen naar Bonaire

Nederlandse toeristen reizen vooral met het vliegtuig naar Bonaire. Dat doen ze vooral vanaf Schiphol Airport Amsterdam. Al jarenlang verzorgt KLM vliegverbindingen tussen Amsterdam en Bonaire International Airport, dat ook wel Flamingo Airport genoemd wordt. KLM vliegt soms rechtstreeks en soms is er sprake van een tussenlanding op Aruba of Curaçao tijdens de heenreis en/of de terugreis. Dat hangt vooral af van de actuele vluchtschema’s en de dagen waarop je vliegt. Soms kun je de pech hebben dat je zowel heen als terug een tussenlanding hebt, soms heb je het geluk dat beide routes rechtstreeks gaan. Als je op dezelfde weekdag heen- en terugvliegt dan is de kans het grootste dat je één keer een tussenlanding hebt.

Sinds enige tijd is er een tweede luchtvaartmaatschappij die tussen Amsterdam en Bonaire vliegt: TUIfly. Dit is een dochtermaatschappij van reisorganisatie TUI. Door eigen vliegtuigen in te zetten kunnen ze enerzijds een mooi graantje meepikken van de lucratieve markt die gaande is op het gebied van vliegtickets richting Bonaire. Anderzijds zijn ze zo qua stoelcapaciteit niet afhankelijk van derden zoals KLM. Ook voor TUIfly geldt dat je op de heenvlucht en/of de retourvlucht een tussenlanding kunt hebben (of niet).

TUIfly op Bonaire

Qua prijzen en service ontlopen deze twee luchtvaartmaatschappijen elkaar niet zoveel. TUI is in de loop der jaren iets meer gaan bieden en KLM heeft de service wat uitgekleed. Wat KLM wel biedt en TUI niet is een volwaardige businessclass met zogenaamde ‘lie flat’ stoelen. Als je wilt gaan slapen kun je deze comfortabele stoelen omtoveren tot een beperkt bed, waarbij je helemaal plat kunt liggen. Daar hoort vaak wel een aanzienlijk hoger prijskaartje bij in vergelijking tot de meest luxe TUI-stoelen.

Voor zowel KLM als TUIfly is het zo dat je overdag naar Bonaire vliegt en daar in de middag of vrij vroeg in de avond aankomt. De terugvlucht naar Nederland is aan het einde van de dag en landt de volgende dag in de ochtend of rond de middag. Dit zijn zogenaamde nachtvluchten waarbij je geacht wordt aan boord te slapen. Als je helemaal niet slaapt dan zul je door de ontbrekende nachtrust vermoeid aankomen.

De vluchten tussen Nederland en Bonaire duren ergens tussen de negen en elf uur. De terugweg is meestal wat sneller dan de heenweg. Dat komt omdat het vliegtuig op weg naar Nederland vaak de wind in de rug heeft waardoor er met een hogere kruissnelheid gevlogen wordt.

Vanaf Brussel naar Bonaire vliegen

Woon je in België, dan moest je vroeger naar of via Schiphol reizen om naar Bonaire te vliegen. Een andere optie was om via de Verenigde Staten te reizen. Air Belgium vliegt incidenteel met een rechtstreekse lijnvlucht vanuit Brussel Airport (BRU). De terugvlucht gaat met een tussenstop op Curaçao. De plannen om twee keer per week naar Bonaire te gaan vliegen, zijn teruggedraaid.

KLM Bonaire

Met de cruiseboot naar Bonaire

Bonaire is een populaire cruisebestemming. In het winterseizoen (november t/m maart) zie je soms wel meer dan twintig keer per maand een cruiseschip aanleggen. Niet zelden liggen er twee schepen op één dag voor anker in Kralendijk. Vanaf april neemt het aantal cruiseschepen af naar 6 tot 12 per maand. Voor een Caribische bestemming is dat nog een behoorlijk aantal. Dat komt omdat je in het zuiden van de Caraïben geen orkaanseizoen kent, waardoor de boten kunnen blijven varen. Meestal arriveren de schepen in de ochtend (tussen 7 en 8 uur) en vertrekken ze aan het einde van de middag weer. Sommige cruiseschepen arriveren rond de middag (tussen 12 en 13 uur) om meestal in de loop van de avond Bonaire weer te verlaten. Als je geluk hebt arriveer je in de ochtend en vertrek je weer in de avond. In dat geval heb je soms wel 12 tot 14 uur om op Bonaire te spenderen. De grootste cruiseschepen brengen wel meer dan drieduizend passagiers met zich mee.

Het maakt niet uit of je op de noord- of de zuidpier arriveert. Je staat altijd zo in het hart van Kralendijk. Bij aankomst staan de bedrijven al klaar die uitstapjes op het eiland of naar de duik- en snorkelplekken organiseren. Je kunt met een bus een eilandtour doen, je kunt gaan duiken of je kunt het eiland met verschillende soorten voertuigen zelf gaan ontdekken.
Cruises naar Bonaire worden door verschillende cruiselijnen aangeboden zoals Aida, TUI, Royal Caribbean, Holland America Line en Celebrity Cruises. De routes zijn verschillend, maar vaak is er een combinatie met Willemstad op Curaçao en Oranjestad op Aruba. Ook prachtige eilanden zoals Antigua, St. Lucia, Sint Maarten, Puerto Rico, Grand Cayman en de Virgin Islands kunnen in je vaarroute zitten. Vertrekken kan onder andere vanuit Florida (Verenigde Staten), San Juan (Puerto Rico), Bridgetown (Barbados) en zelfs vanuit New York. Dan kun je een leuke combinatie maken van een stedentrip naar New York City in combinatie met een paar betoverende Caribische eilanden.

cruiseschip in Kralendijk

Reizen op Bonaire

Hoewel het niet noodzakelijk is, is het vrij handig om een auto ter beschikking te hebben op Bonaire. Hiermee kun je het eiland verkennen, maar natuurlijk ook boodschappen doen of naar de leukste duik- en snorkelplekken rijden. Veel toeristen kiezen voor een 4×4 pick-up. Dat heeft twee redenen. Ten eerste kun je je duikuitrusting in de laadbak kwijt. Ten tweede zij dit soort auto’s prima geschikt om mee op onverharde terreinen en wegen te rijden. Denk hierbij aan stranden, de wegen binnen het Washington Slagbaai Nationaal Park en de weg aan de noordkant van de Lac Baai naar de mangrove en het Cai strand. Ook de verschillende inhammen aan de oostkust zijn beter bereikbaar met een 4×4.

huurauto

Als je een auto huurt kijk dan goed naar de verhuurvoorwaarden. Hoe zit het met de verzekering, met het eigen risico en met eventuele toeslagen? Hoe is de reputatie van de verhuurder? Om geen gezeur te hebben kiezen wij vaak voor Sunny Cars. Zij verhuren auto’s zonder eigen risico of rare toeslagen.

Wil je of kun je geen auto huren, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om een scooter of fiets te huren. In Kralendijk zitten een paar verhuurders waar je terecht kunt voor verschillende soorten fietsen zoals tourfietsen, mountainbikes maar ook elektrische fietsen. Een bedrijf met een goede reputatie is Scooters Bonaire.

TIP:
5 dingen die je moet weten als je op Bonaire een auto wilt huren

scooter huren op Bonaire