BESTE REISTIJD VOOR BONAIRE

Bonaire is een vakantiebestemming waar je het hele jaar naartoe kunt reizen. Het is er altijd warm, het zeewater heeft altijd een aangename temperatuur van tenminste 25 graden Celsius en zelfs in het natte seizoen valt er niet zoveel regen als dat je zou verwachten als men het over een nat seizoen heeft. Toch zijn er wel betere en iets minder goede reisperiodes om Bonaire te bezoeken. Wat de beste reistijd voor jou is om een vakantie op Bonaire te vieren is vooral afhankelijk van je verwachtingen. Vind je het belangrijk dat het rustig is of wil je juist in een wat levendiger periode vakantie vieren? Is het budget van belang? Houd je van wat gematigde temperaturen of kan het jou niet warm genoeg zijn? Als dit soort vragen zijn van belang om de beste reistijd voor Bonaire te bepalen.

Beste reistijd op basis van temperatuur

Door de ligging in de tropische zone heeft Bonaire een klimaat met vrij constante temperaturen. Hoewel er op papier weinig verschillen in temperatuur zijn, is er wel een verschil in temperatuurbeleving. Zo is het in de koelste periode niet alleen iets koeler, maar het voelt ook minder benauwd aan dan in de warmste periodes. Dat komt omdat ook de relatieve luchtvochtigheid minder hoog is in de eerste maanden van het kalenderjaar. Naarmate je dichter richting de maanden augustus en september gaat stijgt de temperatuur licht, maar neemt vooral de relatieve luchtvochtigheid toe. Hierdoor voelt het sneller klam of zelfs ronduit benauwd aan. Wie gemakkelijk zweet, niet goed tegen warmte kan of veel actief bezig wil zijn kan daarom het beste tussen januari en mei naar Bonaire reizen. De periode augustus tot en met november mijd je dan juist beter.

Beste reistijd op basis van neerslag

Bonaire is een vrij droge bestemming. Het regent er minder vaak dan in Nederland en ook de jaarlijkse neerslagsom is beduidend lager. Wel is er verschil in de maandelijkse neerslagsommen en de kans dat er binnen een bepaald etmaal regen valt (sneeuw komt niet voor op Bonaire). Vanaf september neemt de kans op neerslag toe met uiteindelijk november als natste maand. Na december neemt de kans op regen aanzienlijk af. Van januari tot en met augustus ligt de kans op regen binnen een etmaal onder de 10%. Half maart is deze kans het kleinste: slechts 2 procent.

Beste reistijd op basis van zon en wolken

Voor veel mensen geldt dat zonnig weer als meest ideaal gezien wordt voor een vakantie naar bestemmingen zoals Bonaire waar je vooral naartoe gaat voor zon, zee en strand. De grootste kans op een blauwe of grotendeels blauwe lucht heb je van december tot en met april. Vanaf mei neemt de bewolking toe. Voor de foto’s is dat minder gunstig en wie bruin wil worden zal daar iets langer over doen. Aan de andere kant zorgt de bewolking er ook voor dat de directe warmte door de zon wat getemperd wordt en dat je iets minder snel zult verbranden. Goed nieuws voor wie een erg gevoelige huid heeft. Vanaf mei is de kans op bewolking groter en dat houdt aan tot het einde van november.

beste reistijd voor Bonaire

Let op: schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties reizen er meer families met kinderen naar Bonaire. In sommige accommodaties zul je merken dat er daardoor meer kinderen aanwezig zijn. Wie dat niet prettig vind die kan de schoolvakanties beter vermijden. Omdat Bonaire vooral door Nederlanders bezocht worden zijn de Nederlandse schoolvakanties het meest relevant. Dat zijn de kerstvakantie eind december, de voorjaarsvakantie in februari of maart (mede afhankelijk van wanneer het carnaval valt), de meivakantie die eind april begint, de zomervakantie (begin juli tot begin september) en de herfstvakantie medio oktober.

In deze vakantieperiodes zijn de vliegtickets en pakketreizen vaak ook duurder, soms zelfs aanzienlijk duurder. Dat is zeker zo als je in het weekeinde wilt reizen en dan vooral de zaterdagen. In de kerstvakantie kosten de vliegtickets soms het drievoudige van wat je enkele weken daarvoor betaalt voor een vergelijkbaar ticket.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt op Bonaire van half december tot eind april. Dat merk je vooral in de hoeveelheid last minute aanbiedingen dat je in die periode zult vinden. De kans op een echt goedkope vakantie naar Bonaire is in het hoogseizoen kleiner. Vanaf mei (na de meivakantie) tot eind juni en vooral in de maanden september, oktober en november zie je met regelmaat leuke aanbiedingen voorbijkomen. De vliegtickets zijn in deze periode vaak ook al standaard wat goedkoper. In juli en augustus is het probleem dat het geen echt hoogseizoen is op Bonaire, maar dat er wel te weinig vliegcapaciteit is ten opzichte van de vraag.

De cruiseschepen vermijden?

Op het moment dat er één of twee cruiseboten aanmeren in Kralendijk dan brengt dat toeristen en levendigheid met zich mee. Goed voor een deel van de ondernemers op Bonaire, maar niet iedereen is er even blij mee. Voor de toeristen die op Bonaire verblijven betekent het dat de georganiseerde excursies op dit soort dagen amper beschikbaar zijn. Dat komt door deals die de aanbieders van de tripjes maken met de cruisemaatschappijen. De cruisepassagiers gaan op dit soort dagen daarom voor andere klanten.

Het cruiseseizoen voor Bonaire begint in december en duurt tot begin mei. Je ziet de laatste jaren dat er ook buiten het eigenlijke cruiseseizoen geregeld cruiseschepen arriveren in Kralendijk. Lang niet zoveel als gedurende het seizoen, maar het gebeurt wel steeds vaker.

De cruiseschepen vermijden?