BONAIRE TIP 7: RINCON

Een plaats die je zeker moet bezoeken als je op Bonaire bent is Rincon. Dit is het oudste dorp van Bonaire en is tevens de vroegere hoofdplaats van Bonaire totdat Kralendijk die rol overnam. Rincon ligt centraal op het eiland, in een dal omringd door heuvels. Rincon is in 1527 door de Spanjaarden gesticht toen Bonaire nog een Spaanse kolonie was. Zij achtten dit toen de best te verdedigen plek op het eiland, omdat men vijanden vanuit vrijwel alle windrichtingen aan kon zien komen. Rincon is in twee opzichten een uniek dorp op Bonaire. Ten eerste is het dorp niet tegen Kralendijk aangegroeid, waardoor het nog een duidelijk eigen karakter heeft. Ten tweede heeft Rincon een bescheiden maar echt centrum dat ook als dusdanig dienstdoet. Hier staan de twee kerken van het dorp, kun je levensmiddelen halen bij een kleine supermarkt en zit wat horeca. Wie andere dorpen in het Caribisch gebied heeft bezocht die zal weten dat echte dorpskernen amper voorkomen in deze regio.

Authenticiteit

De reden om Rincon te bezoeken is dat het nog een authentieke uitstraling heeft. De Caribische bouwstijl en levensstijl zijn hier alom vertegenwoordigd. Als je hier rondloopt dan merk je ook dat het leven hier allemaal wat trager gaat dan in Kralendijk. Nog trager, zul je misschien denken. Ja, nog trager. De warmte die met name in de middag nadrukkelijk aanwezig is zorgt ervoor dat je vanzelf de dingen in een lager tandje zult doen. Het woord ’tranquilo’ is het eerste dat in je opkomt als je het dorp bezoekt.

Het is de authenticiteit die Rincon zo leuk maakt. Deze nog geen tweeduizend inwoners tellende plaats is geen optelsom van mooie bezienswaardigheden, maar een plek waarvan je weet dat hier het leven wordt geleefd zoals dat al jarenlang hier geleefd wordt. Ja, de auto’s die je in de straten ziet worden moderner, de landbouw kent meer vernuftige machines en ook hier zie je de smartphone inmiddels als bijna niet weg te denken element van de samenleving. Maar ondanks dat ademt Rincon de sfeer uit alsof het al decennia lang amper veranderd is. Dit is de reden dat Rincon als mooiste dorp van Bonaire vermeld staat op Mooistedorpjes.nl.

huis in Rincon

Twee kerken

Rincon telt twee kerken: eentje voor de aanhangers van het Protestantse geloof en eentje voor de Rooms-katholieken. De katholieke kerk is het grootste en het oudste. Deze in geeltinten geverfde Sint-Ludovicus Bertranduskerk stamt uit 1907. Als je Rincon bezoekt dan kom je deze kerk bijna vanzelf tegen. Het is immers het hoogste gebouw van Rincon. Voor de Protestantse kerk moet je iets meer je best doen om die te zien. Deze naamloze kerk stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw en is aanzienlijk kleiner dan de katholieke kerk. Ook dit schattige kerkgebouw is in geeltinten geschilderd, aangevuld met een rood dat en de voor Bonaire zo kenmerkende witte stijlelementen in de ramen en deuren.

protestantse kerk van Rincon

Cadushy Distillery

Een plek die vrijwel iedere bezoeker aan Rincon niet overslaat is de Cadushy Distillery. Tenminste, als deze open is. Want alleen op maandag, woensdag en vrijdag kun je deze kleine distilleerderij bezoeken. De standaardvraag die bezoekers krijgen is ‘Heeft u weleens cactus gedronken’. Met deze openingszin is de interesse direct gewekt. Het personeel van Cadushy neemt je vervolgens mee naar de kleinste distilleerderij die wij ooit in ons leven gezien hebben. Daar leggen ze uit hoe ze hun likeuren maken. De vraag of je weleens cactus gedronken hebt verwijst naar hun unieke product: de Cadushy likeur. Deze groene likeur (zonder kleurstoffen) is gemaakt op basis van een cactussoort die op Bonaire volop voorkomt. Een uniek streekproduct dus wat het een smaakvol souvenir maakt van je Bonaire vakantie. Op basis van lokaal op de eilanden voorkomende ingrediënten hebben ze voor vier andere eilanden ook een unieke likeur gemaakt. Zo hebben Aruba, Curaçao, Saba en Sint Eustatius hun eigen likeur van deze distilleerderij. Op Sint Maarten hebben ze geen ingrediënten kunnen vinden die specifiek bij dat eiland horen. Daarom is de zesde likeur een oranjelikeur als ode aan het Nederlandse koningshuis.

Behalve likeuren wordt er ook whisky, rum (probeer de 5 jaar oude!), vodka, tequila en sinds kort ook gin gemaakt. Je kunt alles proeven bij de Cadushy Distillery en je kunt natuurlijk ook ter plaatse flessen kopen.

Cadushy

Lokale keuken

Rincon is een uitstekende plek om de lokale keuken uit te proberen. Er zijn twee restaurants in Rincon die daarom bekend staan: Posada Para Mira en Rose Inn. Bij Posada Para Mira is er sprake van een vaste kaart met lokale specialiteiten en ook een aantal internationale gerechten voor wie wat anders wil eten. Aanraders zijn de leguanensoep en de geitenstoof. Bij Rose Inn gaat het er iets anders aan toe. Daar heb je geen menukaart, maar een beperkt aantal daggerechten (meestal twee)n waar je uit kunt kiezen. Iets spannender daardoor, maar zeker niet minder leuk. Beide restaurants hebben een overkomst en dat is dat ze alleen maar overdag geopend zijn, dus voor de lunch. Avondeten is hier niet mogelijk.

lokaal eten